20 lipca 2016

Tordu z kiełbasą krakowską

 
Pomysłowe pieczywo nadziane kiełbasą krakowską. Tordu, z francuskiego "skręcony", piekłam już dwa razy. Obok jagodzianek i czosnkowych bułek to jedne z ulubionych drożdżowych wypieków mojego Taty. Miękki, puszysty miąższ i pyszna skórka. Musicie upiec je w swoim domu!
 
 
Składniki: (na dwie sztuki)
 
Ciasto:
500 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej typ 750
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 ½ łyżeczki soli (15 g)
 
Dodatkowo:
100 g kiełbasy krakowskiej suchej
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Drożdże wymieszać z 100 ml letniej wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750, wymieszać, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut, by powstał zaczyn. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i nieklejącego się ciasta.
 
Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią odgazować ciasto (uderzając w nie pięścią). Uzyskamy bardziej puszyste Tordu.
 
 
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x10 cm na grubości około 2 cm. Posypać równomiernie pieprzem i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasą krakowską. Każdą porcję zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Złożyć na połowę  i spleść końce ciasta wokół siebie.
 
Bochenki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do napuszenia.
 
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 220 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (pieczenia z parą wodną spowoduje, że Tordu będzie mieć bardziej chrupiącą skórkę). Piec przez ok. 20-25 minut. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 
 
Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa Piekarnia".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly