26 lipca 2016

Zdrowe ciasteczka owsiane z czekoladą


Jak ten czas szybko leci! Już prawie połowa wakacji za nami, a ja nawet morza i gór nie zobaczyłam. Na pewno nadrobię te zaległości, co wiązać się będzie z tym, że przez pewien czas będzie na Nastoletnich troszkę cicho... Do tego jeszcze wrócimy, dzisiaj przepis z książki Kingi Paruzel „Fit Słodkości” na zdrowe ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą. Prościutkie i ekspresowe w przygotowaniu. Nie ma na co czekać, do roboty! ;)

 
Składniki: (na ok. 18 sztuk)

1 3/4 szkl mąki owsianej*
3/4 szkl cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1/4 szkl mleka sojowego
1/3 szkl oleju rzepakowego
3/4 szkl posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków
szczypta soli


Przygotowanie:

Siemię lniane połączyć z mlekiem i olej. Mąkę, sodę, cukier, czekoladę i sól wymieszać w misce. Suche składniki dodać do mokrych i przy pomocy łyżki połączyć składniki.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać okrągłe porcje ciasta, wcześniej uformowane w dłoniach. Należy zachować odległości pomiędzy ciastkami- urosną!

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 10-12 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

*mąkę owsianą można kupić lub zrobić samemu. Wystarczy zmielić tradycyjne płatki owsiane na gładki pył. Można w malakserze, blenderze, a nawet w młynku do kawy :)  

7 komentarzy:

  1. wyglądają przepysznie :) uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe i łatwe w przygotowaniu ciasteczka to coś dla mnie :) Jeszcze masz czas na podróże, z pewnością zwiedzisz niejedno piękne miejsce ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna z Ciebie kuchareczka :) Ideał na przyszłą żone ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję :D Myślisz, że zamiast mleka sojowego, to może być inne roślinne, np. ryżowe ? :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly