4 lipca 2016

Żytnie ciasteczka

 
Najzwyklejsze kruche ciasteczka z mąki żytniej, które zawsze się udają!  Zachęcam do upieczenia ich ze swoimi pociechami. Na pewno dadzą radę. Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 30 sztuk)
 
150 g zimnego masła
360 g mąki żytniej typ 720
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki miodu
60 g cukru trzcinowego
 
 
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki najpierw wyrobić jak na kruszonkę, a następnie szybko zagnieść rękami do otrzymania jednolitej kuli ciasta. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut (lub dłużej). 
 
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem robiąc wzroki. Blaszkę z ciasteczkami schłodzić przez 10-15 minut w lodówce.
 
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Ciastka piec przez ok. 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć. Ważne, by zaglądać czy ciasteczka się nie przypalają.

Upieczone wyjąć z piekarnika i po kilku minutkach również zdjąć z blaszki i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly