31 sierpnia 2016

Bananowe placuszki z masłem orzechowym


Jedno z moich ulubionych śniadań, tuż obok owsianki ;) Bananowe placuszki na jogurcie z masłem orzechowym. Najlepiej, gdy masełko jest domowej roboty (klik). Takie śniadanie jest nie tylko zdrowe, ale również dodaje energii i jest niebywale smaczne! Ogromnym plusem jest czas przygotowania, który zamyka się w 10 minutach. Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
 
2 jajka
szczypta soli
200 g jogurtu naturalnego
100 g mąki pszennej razowej
2 banany
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju rzepakowego
 
 
Przygotowanie:
 
Banany rozgnieść widelcem (1/2 banana odstawić do dekoracji). Jajka roztrzepać w misce. Dodać sól, jogurt, masło orzechowe, olej, rozgniecione banany, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać trzepaczką do uzyskania w miarę jednolitej masy.
 
Na rozgrzaną patelnię (można ją lekko natłuścić olejem) nakładać placuszki (jeden placuszek=2 łyżki masy). Smażyć z obu stron po kilka minut do zarumienienia.
 
Podawać na ciepło z pokrojonym w plasterki bananem (tym odstawionym wcześniej) i masłem orzechowym. Smacznego!
 
 

8 komentarzy:

  1. O matulu, muszę je spróbować. Kocham banany i masło orzechowe. Te połączenie jest najlepsze! :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast mąki pszennej może być jakaś inna mąka -ale bezglutenowa ? i jeśli tak -to jaka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można użyć mąki bezglutenowej :) Jaka?? To już zależy od Pani ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Właśnie się robią na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly