28 sierpnia 2016

Chleb ziołowy na drożdżach

 
Chlebek pachnący ziołami! Prosty, bo przygotowywany na drożdżach, bardzo miękki, puszysty no i aromatyczny. Ilość dodanych ziół to kwestia gustu. Jeśli lubicie bardziej aromatyczne bochenki, dajcie ich więcej. Będziecie zachwyceni! ;)
 
 
Składniki: (na keksówkę o długości 30 cm)
 
Ciasto:
30 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
1/2 szkl ciepłej wody
1/2 szkl ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru  
2 łyżeczki soli
2 łyżki masła, stopionego
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego oregano
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 ząbki czosnku, posiekanego
 
Dodatkowo:
masło i kasza manna do formy

 
Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Dodać 2 łyżki mąki, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30-60 minut do ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj. 
 

Po tym czasie do drożdży dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.
 
Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość- patrz zdjęcia poniżej). W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty. 
 
 

Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce o długości 30 cm wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Odstawić na kolejne 60 minut do napuszenia. Dobrze, by miejsce, gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów. 

 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole piekarnika naczynie z wodą, by chlebek piekł się w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu po upieczeniu uzyskamy pysznie chrupiącą skórkę :)
Piec przez 40-45 minut do ładnego koloru. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly