2 sierpnia 2016

Cytrynowe placuszki z frużeliną porzeczkową


Ostatnio na Fb wrzuciłam zdjęcie owoców, które przywieźli mi rodzice. Całe wiadro czerwonej porzeczki tylko dla mnie! ;) Włączyłam przycisk odpowiadający za kreatywność i oto są! Niebiańskie placuszki cytrynowe podane z kwaśnawą frużeliną porzeczkową. Brzmi smacznie?? Wypróbuj! 

 
Składniki: (na ok. 15 placuszków)
 
Ciasto:
 2 duże jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
280 g kefiru
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
4 łyżki soku z cytryny
120 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka masła, stopionego
 
Frużelina porzeczkowa:
200 g czerwonej porzeczki
4 łyżki wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
Dodatkowo:
odrobina oleju do wysmarowania patelni 

 
Przygotowanie:

Ciasto: Jajka wbić do miski. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym, krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać kefir, sól, sok i skórkę z cytryny, obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz stopione i przestudzone masełko. Całość zmiksować tylko do połączenia składników. Patelnię teflonową nasmarować odrobiną oleju, rozgrzać na średnim ogniu. Na patelnię nakładać porcje ciasta (1 placuszek= 1,5 łyżki masy). Smażyć z obu stron do zarumienienia.

 
Frużelina porzeczkowa: Porzeczki przełożyć do rondelka z grubszym dnem, zasypać cukrem i zalać 3 łyżkami wody. Podgrzewać na małym ogniu. Od zagotowania gotować jeszcze kilka minutek, aż porzeczki puszczą sok.

W 1 łyżce wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Mieszankę mączną wlać do gotujących się porzeczek. Energicznie mieszając gotować jeszcze przez 1-2 minutki, aż powstanie gęsta frużelina. Zdjąć z ognia.

Placuszki podawać na ciepło polewając frużeliną porzeczkową. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly