6 sierpnia 2016

Czekoladowe wieżyczki z porzeczką i mascarpone

  
 
Czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwoną porzeczką. Ciekawy deser składający się z 3 cieniutkich płatków białej czekolady z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Całość udekorowana czerwoną porzeczką. Takiego deseru nie znajdziecie nigdzie indziej... polecam!
 
 
Składniki: (na 4 wieżyczki) 
 
200 g białej czekolady
200 g serka mascarpone
2 kopiaste łyżki cukru pudru
150 g czerwonej porzeczki
 
 
Przygotowanie:
 
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie, ale nadal będzie płynna, rozsmarować ją łyżeczką na folii spożywczej tworząc 12 kół o średnicy około 7-8 cm. Najlepiej posłużyć się specjalnymi obręczami lub wcześniej wyciąć z kartki papieru pomocnicze kółka i podłożyć je pod folię. Powinniśmy otrzymać 12 identycznych kół.
 
Czekoladowe koła schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia białej czekolady.
 
Krem: Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W małym garnuszku zagotować troszkę czerwonej porzeczki, by puściła sok. 2 łyżki przestudzonego soku dodać do mascarpone i wymieszać, by serek delikatnie zabarwił się na różowo.
 
Składanie: Na czekoladowe kółko wycisnąć trochę kremu. Na kremie poukładać czerwone porzeczki. Przykryć drugim czekoladowym kółkiem i ponownie wycisnąć troszkę kremu, poukładać porzeczki i przykryć ostatnim kółkiem z białej czekolady. Na wierzch wieżyczek po raz ostatni wyłożyć krem i porzeczki. Deserki są gotowe do spożycia. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly