6 sierpnia 2016

Czekoladowe wieżyczki z porzeczką i mascarpone

 
Pierwszy zwycięski przepis w naszej facebookowej zabawie już na blogu! Gdyby komuś umknęła informacja: przez najbliższe 5 dni na fanpage bloga (klik) wrzucać będę kolaż zdjęć, oczywiście codziennie wykreślając zdjęcia, które już zwyciężyły w zabawie. Głosujecie na jedno zdjęcie. Te z największą ilością głosów pojawi się kolejnego dnia na blogu wraz z przepisem. W przypadku remisu- sama wybiorę zwycięzcę. Głosować możecie do 12.00 w południe następnego dnia. Kto jeszcze nie dołączył do zabawy, niech nadrabia zaległości! Kolejne głosowanie już wieczorem. Przy okazji (jeśli jeszcze nie polubiłeś Nastoletnich Wypieków na FB) to kliknij Lubię to! Będzie mi bardzo miło :)
 Wracając do dzisiejszego przepisu... czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwoną porzeczką. Ciekawy deser składający się z 3 cieniutkich płatków białej czekolady z delikatnym i puszystym za sprawą ubitego białka kremem na bazie serka mascarpone. Całość udekorowana czerwoną porzeczką i uwieńczona motylkiem z ciemnej gorzkiej czekolady. Takiego deseru nie znajdziecie nigdzie indziej... Polecam!
 
 
Składniki: (na 4 wieżyczki) 
 
200 g białej czekolady
150 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 płaska łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
1 białko małego jajka (jajko należy wcześniej sparzyć wrzątkiem)
100 g czerwonej porzeczki
50 g gorzkiej czekolady
 
 
Przygotowanie:
 
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie, ale nadal będzie płynna, rozsmarować ją łyżeczką na folii spożywczej tworząc 12 kół o średnicy ok. 8 cm. Najlepiej posłużyć się specjalnymi obręczami lub wcześniej wyciąć z kartki papieru pomocnicze kółka i podłożyć je pod folię. Powinniśmy otrzymać 12 identycznych kół o średnicy 8 cm.
 
 
Czekoladowe koła schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia białej czekolady.
 
Krem: Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W małym garnuszku zagotować troszkę czerwonej porzeczki, by puściła sok. 1-2 łyżki przestudzonego soku dodać do mascarpone i wymieszać, by serek delikatnie zabarwił się na różowo.
 
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, wymieszać. Następnie podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok na 1-2 minutki.
 
Do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki serka mascarpone i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do serka i krótko zmiksować do połączenia składników.
 
Białko sparzonego wcześniej małego jajka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie śnieżnobiała i lśniąca delikatnie wmieszać ją do mascarpone z żelatyną. Masę schłodzić w lodówce kilka minut, aż zgęstnieje.
 
 
 
W międzyczasie przygotować motyla z gorzkiej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Letnią przełożyć do tutki z papieru do pieczenia, odciąć róg i na przygotowany kawałek papieru do pieczenia narysować 4 motyle. Polecam wcześniej przygotować sobie szablony naszych motylków. Można naszkicować je na papierze do pieczenia, pamiętając, by przy malowaniu czekoladą odwrócić papier na drugą stronę, by czekolada nie zetknęła się ze szkicem. Najlepiej każdy szablon naszkicować na osobnym kawałku papieru.
Namalowane motylki umieścić w lodówce, podważając ich skrzydła, kładąc pod papier co tylko mamy pod ręką- u mnie dwa kieliszki do wódki. Chodzi o to, by po zastygnięciu czekolady, skrzydła motylków były ładnie uniesione, a nie tworzyły powierzchni płaskiej :)
Gdy lekko różowa masa zgęstnieje przełożyć ją do szprycy cukierniczej z okrągłą końcówką.
Czekoladowe koła delikatnie oderwać od foli spożywczej.
 
Składanie: Na kółko wycisnąć trochę masy. Na masie poukładać czerwone porzeczki. Przykryć drugim czekoladowym kółkiem i ponownie wycisnąć troszkę masy, poukładać porzeczki i przykryć ostatnim kółkiem z białej czekolady. Na wierzch wieżyczki po raz ostatni nałożyć różową masę. Deser na około udekorować porzeczkami, a na środku umieścić czekoladowego motyla. W ten sam sposób przygotować resztę wieżyczek.
 
 
 
Gotowe deserki schłodzić 30 minut w lodówce. Spożyć tego samego dnia. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly