3 sierpnia 2016

Jogurtowo-owocowe ciasto z patelni

 
Za to ciasto zabierałam się już od dłuższego czasu. Gdy zobaczyłam je u Diany, wiedziałam, że prędzej czy później i tak wypróbuję ten przepis. No i jest! Jogurtowo-owocowe ciasto prosto z PATELNI, bez użycia piekarnika! Polecam!
 
 
Składniki: (na patelnię o średnicy ok. 24 cm)
 
Ciasto:
3 jajka
120 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 ml jogurtu naturalnego
60 ml oleju
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Dodatkowo:
200 g drobnych owoców (jagód, porzeczek, wiśni, malin itp.)
odrobina oleju do wysmarowania patelni
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do jasności i puszystości. Następnie wlać jogurt oraz olej, nadal miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać. Teraz można dodać również owoce, choć ja dodałam je, dopiero gdy ciasto było na patelni, by uniknąć przywarcia owoców do spodu i ich przypalenia.
 
Patelnię z nieprzywierającym dnem wysmarować olejem i rozgrzać. Ciasto przełożyć na patelnię, wyrównać szpatułką i przykryć szczelnie pokrywką (najlepiej, by nie miała ona żadnych dziurek na parę. Jeśli ma, należy je zakleić). Ciasto „piec” na najmniejszym ogniu przez ok. 30-40 minut, po czym ostrożnie odwrócić na drugą stronę i zapiekać jeszcze przez 10 minut do tzw. suchego patyczka. Najlepiej pomóc sobie talerzem- ciasto przełożyć z patelni na talerz i z powrotem na patelnie. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 

6 komentarzy:

  1. super pomysł,wypróbuje któregoś dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie prościej wlać do formy i upiec??? Nie rozumiem celu.

    OdpowiedzUsuń
  3. To nie prościej wlać do formy i upiec??? Nie rozumiem celu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można :) Przepis jest świetnym rozwiązaniem dla osób nieposiadających piekarnika. Poza tym, warto próbować nowych rzeczy! ;)
      Pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly