27 sierpnia 2016

Lody porzeczkowe z krówkami

 
Za oknem jeszcze lato, więc dzisiaj deser idealny na takie upalne dni. Porzeczkowe lody z intrygującym składnikiem- słodkimi krówkami. Lekko waniliowe, nieprzesłodzone, po prostu doskonałe! Polecam :)
 
 
Składniki: (na ok. 1 litr lodów)

Lody:
1/2 szkl wody
1/2 szkl cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodsze lody. Moim zdaniem tyle wystarczy- do lodów dochodzą później jeszcze słodkie krówki)
1 łyżka cukru waniliowego
2 szkl czerwonych porzeczek (ok. 300 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
360 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
100 g czerwonych porzeczek
200 g cukierków krówek, posiekanych


Przygotowanie:

Wodę, cukier, cukier waniliowy i porzeczki umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a porzeczki puszczą sok (ok. 10-15 minut od zagotowania). Rondelek zdjąć z ognia, masę zmiksować blenderem do gładkości, pozostawić do wystudzenia.
 
 
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ekstrakt z wanilii oraz wlewając strumyczkiem ostudzoną mieszankę porzeczkową, zmiksować. Do masy dodać 100 g czerwonych porzeczek oraz drobno posiekane cukierki krówki, wymieszać.
 
Masę przelać do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku na całą noc. Co jakiś czas, np. co godzinę wyjmować pojemnik i przemieszać masę, by nie utworzyły się kryształki lodu. Czynność powtórzyć 2-3 razy.
Smacznego!
 

2 komentarze:

Printfriendly