30 sierpnia 2016

Malinowe ptysie z różowym lukrem

 
To już ostatnie dni wakacji, w czwartek zaczynamy szkołę, w moim przypadku nową szkołę :) Już nie umiem się doczekać! Te wakacje zaliczam do naprawdę udanych. Może nie odpoczywałam na plaży, ale spędziłam je bardzo aktywnie. Był to też czas na przygotowanie wielu fantastycznych przepisów, które w swoim czasie pojawią się na blogu. Dzisiaj jedna z perełek wśród wakacyjnych wypieków- przepis na malinowe ptysie z różowym lukrem. Bardzo lubię „bawić się” z ciastem parzonym i patrzeć jak ono pięknie rośnie podczas pieczenia. Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
 
Ciasto parzone:
4 jajka
110 g masła
1 szkl wody
150 g mąki pszennej
 
Krem malinowy:
1 szkl śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru
200 g serka mascarpone
garść malin
 
Różowy lukier: 
1/2 szkl cukru pudru
1-2 łyżki soku z malin
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto ptysiowe: Masło i wodę umieścić w garnuszku, zagotować (masło powinno się rozpuścić). Wsypać przesianą mąkę i mieszając trzymać jeszcze chwilę na ogniu (powstanie bardzo gęsta masa, która powinna odchodzić od ścianek garnuszka) Odstawić do wystudzenia. Do ostudzone masy wbić po kolei jajka i dobrze zmiksować. Na początku masa będzie wyglądać jak zwarzona, ale po chwili się ujednolici. Tak przygotowane ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, np. w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcje ciasta (mniej więcej 15 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.
 
Krem malinowy: Maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, serek mascarpone oraz zmiksowane i przetarte przez sitko puree z malin.
 
Ostudzone ptysie przekroić wzdłuż na dwie części. Krem malinowy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na każdy spód ptysiów, przykryć górną częścią.
 
Różowy lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem malinowym do uzyskania gęstego, różowego lukru. Udekorować nim ptysie. Smacznego!
 

2 komentarze:

Printfriendly