1 sierpnia 2016

Sernik na kruchym cieście z czerwoną porzeczką

 
Po wczorajszych emocjach związanych ze ŚDM wracam z nowymi siłami! Lubicie serniki prawda?? Jeśli tak, to polubicie i ten przepis ;) Aksamitny serniczek z czerwoną porzeczką na kruchym cieście i z kruchą posypką. Na weekend, większe uroczystości czy tak po prostu do kawki- musicie wypróbować. Polecam!
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x30 cm)
 
Ciasto kruche:
200 g zimnego masła
320 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta soli

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego, zmielonego (można użyć z wiaderka)
5 jajek
1 1/4 szkl cukru
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżki kaszy manny

Dodatkowo:
400 g czerwonej porzeczki
2 łyżki cukru
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie równe części. Jedną owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. Drugą część wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20x30 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto dobrze podociskać w dno formy. Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15-20 minut. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.
 
 
Masa serowa: Wszystkie składniki  powinny być w temperaturze pokojowej! Składniki umieścić w dużej misce i krótko zmiksować do połączenia. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 20-25 minut.
 
 
Po tym czasie blaszkę z sernikiem wyjąć i teraz postępować bardzo szybko: na serniku równomiernie rozłożyć czerwoną porzeczkę, a na owoce wyłożyć ciasto z lodówki. Można je zetrzeć na tarce lub tak jak ja- ułożyć na owocach w formie okrągłych kawałków posypki, które uprzednio spłaszczałam w palcach.
 
Sernik ponownie umieścić w piekarniku i zapiekać jeszcze przez ok. 30-40 minut w 170 st.C, aż posypka się ładnie zezłoci, a sernik będzie ścięty.
 
Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly