28 września 2016

Bezglutenowy chleb Jadzi

 
Nigdy bym nie przypuszczała, że bezglutenowy chleb może być tak smaczny! Osobiście smakował mi o wiele bardziej niż ten z przepisu podstawowego (klik). Może to dlatego, że uwielbiam wszystkie ziarna, nasiona itp. W tym chlebku ich nie brakuje! W smaku przypomina nieco chlebek Ziarenko, choć i go chyba bije na głowę ;) Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa Piekarnia". Udanych wypieków!
 
 
Składniki: (na keksówkę o długości ok. 26 cm)
 
120 g siemienia lnianego+ woda do gotowania
200 g mąki kukurydzianej
350 g mąki gryczanej niepalonej
150 g mąki gryczanej palonej
120 g płatków ryżowych
160 g pestek słonecznika i dyni
400 ml letniej wody
500 ml wody gazowanej
3-4 łyżki oliwy
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru lub miodu
2-3 łyżeczki czarnuszki
 
 
Przygotowanie:
 
Siemię lniane zalać wodą do pokrycia. Gotować przez ok. 15 minut do powstania kleiku. Następnie zmiksować na gładką, kleistą masę. Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody.
 
Wszystkie rodzaje mąk wymieszać z pestkami dyni, słonecznika, siemieniem lnianym, solą, cukrem, czarnuszką, gazowaną wodą, oliwą, resztą wody letniej oraz rozpuszczonymi w wodzie drożdżami. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (nie trzeba wyrabiać).
 
Masę odstawić na bok na 20 minut do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce). Następnie odgazować ciasto dłonią i ponownie krótko wymieszać.
 
Keksówkę o długości ok. 26 cm wysmarować masłem i obsypać mąką, np. gryczaną. Ciasto przełożyć do formy, wyrównując zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch można posypać ziarnami i pestkami.
 
Chlebek ponownie odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 240 st.C umieszczając na dole piekarnika naczynie z wodą (pieczenie z parą wodną spowoduje, że chlebek będzie miał smaczniejszą skórkę). Piec przez ok. 10 minut w 240 st.C, po czym obniżyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 30-40 minut.
 
Upieczony chlebek wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 

14 komentarzy:

  1. czym mogę zastąpić płatki ryżowe ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek wygląda na prawdę wspaniale, aż się wierzyć nie chce, że bezglutenowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Z wygladu super, w smaku zapewne tez,nic tylko brac sie do roboty

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to znaczy zeby odgazowac coasto dłonią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu uderzyć w nie pięścią, by opadło (odgazowało się) :)

      Usuń
    2. A gdzie dostanę taką mąkę gryczaną palona i niepalona??

      Usuń
    3. Witam :)
      Dostępne są w sklepach, np. ze zdrową żywnością. Takie mąki można zrobić również samemu- mieląc na pył kaszę gryczaną paloną i niepaloną :) Pozdrawiam!

      Usuń
    4. Po wymieszaniu ciasto jest dosc rzadkie.wcale jak nie na chleb.czy tak ma byc?

      Usuń
    5. Tak. Ciasto jest dosyć rzadkie. Proszę sie nie martwić :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Nast razem musze pamietac zeby dac odrobine mniej wody. W smaku przypomina mi kaszankę 😜 ale ogólnie chlebek jest fajny. Przepis polecam.a dla wlasnej ciekawości spróbuję dac inne mąki w proporcjach z tego przepisu.pozdrawiam! ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie :)! i chciałabym sama upiec
    -ale... mam jedno pytanie: Czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą ?
    -pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z pszenną, ale wtedy nie będzie to juz bezglutenowy chlebek :)

      Usuń

Printfriendly