16 września 2016

Brownie z budyniem waniliowym

 
Przepis na klasyczne Brownie znajdziecie tutaj- klik. Dzisiaj jednak mam dla Was małą wariację Brownie ;) Połączyłam to ciasto z waniliowym kremem i powstało coś naprawdę wyjątkowego! Ciasto wyglądem przypomina W-Z, ale jak się spojrzy na składniki, nie ma z Wuzetką nic wspólnego. Brownie jest ciężkie i intensywnie czekoladowe. Krem budyniowy przygotowany klasycznie, jedynie dodatek ekstraktu z wanilii sprawia, że jest bardziej aromatyczny i waniliowy. Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na blaszkę 35x25 cm)
 
Brownie:
4 jajka w temperaturze pokojowej
1 szkl cukru
350 g gorzkiej czekolady
160 g masła
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
Krem budyniowy:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
6 łyżek cukru
250 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
 
 
Przygotowanie:
 
Brownie: Gorzką czekoladę drobno posiekać. 300 g umieścić w misce razem z masłem, roztopić w kąpieli wodnej (polecam przeczytać notkę na temat rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej- klik), ostudzić. Resztę posiekanej czekolady (50 g) odłożyć na bok.   
 
Do ostudzonej czekolady z masłem wbić jajka, dodać cukier, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, ekstrakt z wanilii oraz resztę posiekanej czekolady. Wszystko wymieszać trzepaczką, aż składniki się połączą i powstanie gęsta czekoladowa masa.

 Ciasto przelać do dwóch blaszek o wymiarach 35x25 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25-30 minut. Upieczone ciasta wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem budyniowy: 600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem z wanilii. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Mieszankę budyniową wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Następnie zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń- miksując za każdym dodaniem.
 
Ostudzone blaty ciasta Brownie przełożyć waniliowym kremem budyniowym, dekorując nim również wierzch ciasta. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem nabrał odpowiedniej konsystencji. Smacznego!
 
 

3 komentarze:

  1. Dwa ciasta na raz? Nie piekłam tak nigdy, czy dobrze się upiekła? Ustawić piekarnik na termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) W przepisie podaje by upiec dla blaty ciasta na raz- zaoszczędzimy tym samym trochę czasu. Ale można równie z upiec ciasta po kolei- jedno po drugim.
      Jeśli pieczemy dwa na raz i blaszki są na dwóch różnych poziomach w piekarniku to polecam ustawić funkcję termoobiegu. Proszę wtedy kontrolować czas pieczenia- może się skrócić. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ciasto wygląda wybornie, świetny pomysł z tym budyniem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly