22 września 2016

Chleb na sodzie i piwie

 

Już od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia chleba bez drożdży- na sodzie i w tym przypadku na piwie. Chleb wyszedł smaczny, choć jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych drożdżowych chlebów lub tych na zakwasie. Jego atutem jest czas przygotowania. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do keksówki i upiec. Przepis zaczerpnęłam skąd. Polecam każdemu, kto szuka nowych, ciekawych smaków :)
 
 
Składniki:
 
Ciasto:
200 g mąki pszennej
550 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżki brązowego cukru
300 ml piwa Guinness
220 ml maślanki
 
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy

 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce. Z powstałego ciasta uformować podłużny bochenek i umieścić go w formie keksówce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze przez ok. 25 minut. Chlebek jest gotowy, gdy uderzony od spodu wyda głuchy odgłos. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia, Smacznego!
 

2 komentarze:

Printfriendly