21 września 2016

Czekoladowe ciastka z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi


Dzisiaj połączenie słodkiej masy krówkowej ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, intensywnie kakaowe ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 30 sztuk)
 
Ciasto:
80 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
1 łyżka cukru trzcinowego
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170 g mąki pszennej
40 g naturalnego, ciemnego kakao
szczypta soli
 
Dodatkowo:
200 g masy krówkowej orzechowej
200 g posiekanych orzeszków ziemnych, solonych i smażonych
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (klik), ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem do puszystości, dodając pod koniec cukier puder, cukier trzcinowy, żółtko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko dobrze zmiksować. Na koniec do masy wsypać mąkę pszenną, kakao i szczyptę soli, ponownie zmiksować. Z ciasta zagnieść rękami kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut.
 
 
 
Po tym czasie odrywać kawałeczki ciasta, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać w dłoniach. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w trakcie pieczenia mogą rozlać się na boki). Blaszkę wstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 180 st.C.
 
Ciastka piec przez ok. 12-15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do zastygnięcia. Nie ściągać ich od razu z blaszki! Będą bardzo miękkie, ale po kilku minutkach stwardnieją.
 
Ostudzone ciastka wysmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Dodatkowo ciastka można polać czekoladą rozpuszczoną z masełkiem w kąpieli wodnej. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly