21 września 2016

Czekoladowe ciastka z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi


Dzisiaj połączenie słodkiej masy krówkowej ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, intensywnie kakaowe ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam!


Składniki: (na ok. 30 sztuk)

Ciasto:
80 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
1 łyżka cukru trzcinowego
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170 g mąki pszennej
40 g naturalnego, ciemnego kakao
szczypta soli

Dodatkowo:
200 g masy krówkowej orzechowej
200 g posiekanych orzeszków ziemnych, solonych i smażonych
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła


Przygotowanie:

Ciasto: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (klik), ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem do puszystości, dodając pod koniec cukier puder, cukier trzcinowy, żółtko oraz ekstrakt z wanilii. Następnie wlać stopioną i przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wsypać mąkę pszenną, kakao i szczyptę soli, ponownie zmiksować. Z ciasta zagnieść rękami kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut.

 

Po tym czasie odrywać kawałeczki ciasta, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać w dłoniach. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w trakcie pieczenia mogą rozlać się na boki). Blaszkę wstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 180 st.C.

Ciastka piec przez ok. 12-15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do zastygnięcia. Nie ściągać ich od razu z blaszki! Będą bardzo miękkie, ale po kilku minutkach stwardnieją.

Ostudzone ciastka wysmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Dodatkowo ciastka można polać czekoladą rozpuszczoną z masełkiem w kąpieli wodnej. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz