18 września 2016

Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami

 
Kruchy ciemny spód, polskie kwaskowate jabłka, słodki budyń waniliowy i chrupiącą pod zębami ciemną kruszonką z tego samego ciasta co spód. Czy to może nie smakować? Ciasto najlepsze jest następnego dnia, po spędzeniu nocy w lodówce. Nie zdziwiłoby mnie jednak, gdyby nie dotrwało do tego czasu, jest naprawdę wyśmienite! Przepis zmodyfikowałam ze starych domowych zapisków, do których jakiś czas temu się dokopałam". Bardzo polecam :)
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach ok. 30x20 cm)
 
Ciasto ciemne:
200 g zimnego masła
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru pudru
3 żółtka
30 g naturalnego, ciemnego kakao
 
Budyń:
1 litr mleka
6 łyżek cukru
2 łyżki masła
2 op. budyniu waniliowego (2x40 g)
1 łyżka mąki pszennej
 
Dodatkowo:
800 g jabłek
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto ciemne: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą. Mniejszą owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Większą część wyłożyć na spód blaszki o wymiarach ok. 30x20 cm, którą wcześniej wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze podociskać w dno formy, a następnie nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.
 
Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
 
Budyń: 900 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i mąkę (najlepiej krótko zmiksować składniki, by nie było grudek). Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje i powstanie gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić na bok na około 5 minutek. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te jeszcze na talarki.
 
Na przestudzonym czekoladowym spodzie ułożyć ciasno talarki z jabłek. Jabłka zalać jeszcze gorącym budyniem, wyrównać. Wierzch posypać startym ciastem.
 
Ciasto piec w 180 st.C przez ok. 45-50 minut, do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie połączenia :) Chrupiące ciasto, miękki środek, owocowy dodatek - ta różnorodność bardzo mi odpowiada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, smaki świetnie ze sobą współgrają. Polecam! :)

      Usuń
  2. Zrobiłam wczoraj, wyszło przepysznee! ❤

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly