30 września 2016

Domowa granola


Granola ma wiele zastosowań. Można ją jeść na śniadanie w towarzystwie ciepłego mleka, jogurtu, można zajadać z miodem, bądź też na sucho. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do ciast, deserów i domowych batoników. Charakteryzuje się chrupkością i co fajne, możemy dowolnie zmieniać ilość jej składników! Granola, którą Wam proponuję jest bardzo bogata w smaki: orzechy, migdały, rodzynki, suszone morele, słonecznik i wiele, wiele innych. Zachęcam do stworzenia swojej ulubionej wersji tego przysmaku ;)


Składniki: (na ok. 800 g granoli)

200 g płatków owsianych (ok. 2 szkl)
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
4 łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki płatków migdałowych
100 g moreli suszonych, pokrojonych na mniejsze części
100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
2 łyżki płatków kokosowych
100 g dowolnych orzechów
50 g migdałów
50 g rodzynków
szczypta soli
50 g cukru trzcinowego
1 małe jabłko, obrane i starte na drobnych oczkach
5 łyżek płynnego miodu


Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz rodzynek wymieszać w misce. Powstałą masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą, płaską blachę z wyposarzenia piekarnika i dobrze rozprowadzić po całej jej powierzchni. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez 20-30 minut do zezłocenia, co jakiś czas otwierając piekarnik i mieszając granolę, by się nie przypaliła (ja mieszałam 3 razy).

Upieczoną wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Gdy przestygnie pokruszyć granolę i dodać do niej rodzynki. Przesypać do słoika lub puszki. Przechowywać do kilku tygodni w chłodnym i suchym miejscu. Zajadać z mlekiem, jogurtem lub na sucho. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly