9 września 2016

English muffins- bułki z patelni

 
Angielskie bułeczki bez użycia piekarnika! Wystarczy patelnia... W smaku bardzo przypominają tradycyjne bułki pszenne. Tak jak one są miękkie i puchate. Podczas przygotowywania English muffins ważny jest czas „smażenia” bułeczek na patelni. W przepisie podałam, by smażyć ok. 10 minut z każdej strony, ale ten czas może się skrócić lub wydłużyć. Należy kontrolować, czy bułeczki się nie przypalają. Przepis zobaczyłam tutaj.  Podaję go z moimi małymi zmianami. Polecam!
 
 
Składniki: (na 10 bułek)

Ciasto:
1/2 szkl mleka
2 łyżki masła
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/2 szkl ciepłej wody
3 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
mąka ziemniaczanej do obtoczenia bułek
odrobina oleju do wysmarowania patelni


Przygotowanie:

Ciasto: Mleko podgrzać rozpuszczając w nim masełko, przestudzić. Suche drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, wodę z drożdżami oraz ciepłe mleko ze stopionym masełkiem. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką lub jeśli jest za suche- dolać mleka. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk. Mała uwaga- jeśli używamy drożdży świeżych, przed dodaniem ich do reszty składników należy sporządzić z nich rozczyn- klik

Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinkę do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami na kuchennym blacie, a następnie podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, którą na końcu spłaszczyć dłonią i obtoczyć z obu stron w mące ziemniaczanej.

Uformowane bułeczki przenieść na papier do pieczenia (dobrze jest go również oprószyć mąką ziemniaczaną, by bułeczki podczas wyrastania się nie przykleiły). Pozostawić w ciepłe miejsce na ok. 40-60 minut do napuszenia. Mocno urosną! Pamiętajcie, by kładąc je na papier zachować spore odległości między nimi.

Po tym czasie patelnię z nieprzywierającym dnem wysmarować olejem i rozgrzać. Bułeczki delikatnie zdjąć z papieru (najlepiej łopatką, by ich nie odgazować). Umieścić na rozgrzanej patelni.
 
 
Smażyć na najmniejszym ogniu przez ok. 10 minut z każdej strony. Czas ten może ulec zmianie. Po prostu, gdy bułeczki zarumienią się od spodu obracacie je na drugą stronę. W zależności od wielkości patelni „usmażymy” bułki w dwóch bądź trzech turach (u mnie na raz zmieściły się 3 sztuki). Zajadać po przestudzeniu lub prosto z patelni. Smacznego! :)
 

2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie.
    Oleju do 'smażenia' powinno być więcej czy tak aby delikatnie zakryć dno?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatnie wysmarować patelnię olejem :) Nie więcej. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly