14 września 2016

Focaccia z cebulą

 
Znów włoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem głównym. Możliwości jej przygotowania jest od groma! W każdym regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą z oliwek. Ten przepis zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa Piekarnia". Musicie wypróbować!
  
Składniki:
 
Zaczyn:
10 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
100 g mąki pszennej typ 750
 
Ciasto właściwe:
400 ml wody
700 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli (dałam troszkę więcej)
 
Dodatki:
2 czerwone cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki listków tymianku
 
  
Przygotowanie:
  
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać 100 g mąki pszennej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia.
 
Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać wszystkie  składniki ciasta właściwego i wymieszać na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 6-8 minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i przestanie kleić się do rąk. W początkowej fazie zagniatania można ciasto podsypywać mąką, by zbytnio się nie kleiło.
 
Wyrobione ciasto umieścić w misce oprószonej mąką (lub wysmarowanej oliwą). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia na 2-3 godziny. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią lub naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Im dłużej ciasto wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo otrzymamy. Więcej o cieście drożdżowym przeczytasz tutaj.
 
Wyrośnięte ciasto przełożyć rękami (wcześniej oprószonymi mąką lub nasmarowanymi oliwą) do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Ciasto równomiernie rozłożyć w blaszce i palcami zrobić wgłębienia. 
Cebulę obrać, pokroić w piórka i wraz z listkami tymianku ułożyć na cieście w blaszce.
2 łyżki oliwy wymieszać z solą i wodą, aż sól się rozpuści. Mieszanką skropić ciasto z cebulą. Blaszkę z Focaccią przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny do garowania.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Focaccię piec przez ok. 25-30 minut. Upieczoną wyjąć. Podawać na ciepło lub gorąco. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly