5 września 2016

Grissini


Kolejne włoskie pieczywo na blogu. Grissini to długie, cienkie i bardzo chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego podawane we Włoszech tuż przed posiłkiem jako przekąska. Pysznie smakują z ulubionymi sosami, dipami czy też jako dodatek do zup. Na blogu znajdziecie przepisy na inne pieczywo z tego kraju, m.in. na Steccę, Panini i Fougasses. Polecam!


Składniki: (na ok. 15 sztuk)
 
Ciasto:
5 g suchych drożdży
200 ml letniej wody
400 g mąki pszennej typ 750
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soli
 
Dodatkowo:
60 g stopionego masła
mak, sezam do posypania


Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Następnie wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk. Można wyrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.

Ciasto uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości.

 

Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i podzielić na 15 części. Każda o wadze ok. 40 g. Z każdej części uformować wałeczek o długości 25 cm. Skręcić w spiralę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do napuszenia.

Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Paluszki wysmarować stopionym masełkiem i posypać makiem oraz sezamem.

Piec przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę w celu wystudzenia. Podawać, np. z oliwą lub ulubionymi sosami. Smacznego!


Przepis zmodyfikowany z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa Piekarnia".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly