29 września 2016

Kosmiczne czekoladowe ciasto z nektarynką


Ciacho nie z tej planety! Wygląda dziwnie, wręcz kosmicznie. Smakuje jak najlepszy, wilgotny murzynek z dodatkiem połówek nektarynek. Nacięcie owoców w drobną krateczkę nadaje ciastu dodatkowego uroku. Od nektarynek ciasto troszkę nasiąknie, ale to na plus :) Nie ma na co czekam! Zbieramy chęci i do roboty.

 
Składniki: (na tortownice o średnicy 18-20 cm)

Ciasto:
2 duże jajka
1 szkl cukru
1/2 szkl mleka
3/4 szkl oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1,5-2 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki naturalnego, ciemnego kakao

Dodatkowo:
2-3 nektarynki
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki niczym nie wykładać lub ewentualnie wysmarować masłem i oprószyć kakao.

Jajka wbić w całości do miski, zasypać cukrem. Zmiksować na najwyższych obrotach miksera przez 2 minutki do zwiększenia objętości masy. Do jajek z cukrem dodać ekstrakt z wanilii, mleko oraz olej, zmiksować. Suche składniki wymieszać w misce, wsypać do masy jajecznej i krótko wymieszać lub zmiksować, aż składniki się połączą.

 
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać. Nektarynki obrać, pokroić w połówki, ponacinać nożem w krateczkę od zewnętrznej strony i poukładać na czekoladowym cieście w tortownicy. Moje ciasto miało 4 połówki, można dać więcej :)

Piec w 180 st.C przez ok. 60-80 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć, Moje ciasto piekło się troszkę ponad godzinkę.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Jak zawsze wspaniały wypiek i zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenka:Czy w tym przepisie nie ma mąki?a fajnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam przepis. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Super ciasto! Genialny blog! 3mam kciukI!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :) musze wypróbować.
    Pozdrawiam z grupy fb- DZ Justyna :)
    Zapraszam również do mnie: www.domowezacisze.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy nektarynki należy obrać ze skóry? można użyć zamiennie brzoskwiń z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, obrać ze skórki.
      Można użyć brzoskwiń puszki, oczywiście najpierw odcedzić je z syropu ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. A mozna dodac orzechy i/lub rodzynki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można :)
      Rodzynki najpierw zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut i odsaczyc z wody.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly