17 września 2016

Mini muffinki ze śliwkami

 
Malutkie muffinki na dwa kęsy wzbogacone polskimi, sezonowymi śliweczkami. Zrobiłam je na deser po niedzielnym obiedzie, gdyż spodziewaliśmy się kilku gości. Muffinki najbardziej smakowały mojej babci, która uwielbia ciasta ze śliwkami. Ich skromna wielkość sprawia, że z wielką chęcią sięga się po kolejną sztukę. Muffinki można również upiec w tradycyjnych papilotkami, jeśli nie posiadamy formy na mini muffinki. Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 20 mini muffinek)
 
Ciasto:
150 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szkl mleka
1/4 szkl oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 małe jajko
 
Dodatkowo:
ok. 10 sztuk małych śliwek
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajko, mleko i olej wyjmijcie z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem. To ważne! Inaczej muffinki mogą wyjść gumowe i zbite.
 
Suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) wymieszać w misce. W innym naczyniu wymieszać składniki mokre (jajko, olej, mleko). Zawartość obydwu misek połączyć do otrzymania jednolitego, gęstego ciasta.
 
Gotowe ciasto nakładać do silikonowych foremek na mini muffinki do ich 2/3 wysokości. Do każdej wcisnąć połówkę małej śliwki skórką do ciasta. Można również zrobić muffinki w tradycyjnych papilotkach- w normalnej wielkości. Wyjdzie ich wtedy troszkę mniej.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu delikatnie wyjmować z foremek i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly