11 września 2016

Mocha Brownie Cookies

 
Do dziś ogromne wrażenie robią na mnie duże, okrągłe, mega czekoladowe ciastka sprzedawane w sklepach i na stoiskach z ciastami. Nie mogło zabraknąć ich również u mnie! Inspiracją był ten przepis i powiem Wam, że ciastka są wyborne! Charakteryzują się tym, że podczas pieczenia rozlewają się na boki. Pamiętajcie więc, by kładąc ciastka na blaszkę zachować duże odległości między nimi. Lepiej upiec ciasteczka w 2-3 turach niż wyjąć jeden wielki czekoladowy placek :D 
 Polecam każdemu, kto bez czekolady nie wyobraża sobie życia!
 
 
Składniki: (na ok. 30 sztuk)
 
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
3/4 szkl brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
szczypta soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g posiekanej mlecznej czekolady
 
 
Przygotowanie:
 
Masełko stopić w garnuszku, dodać gorzką czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostudzenia.
 
Jajka ubić do jasności i puszystości. Pod koniec ubijania wsypać cukier, kawę w proszku oraz wlać ekstrakt z wanilii i przestudzone masło z gorzką czekoladą. Dobrze zmiksować, a następnie wsypać mąkę, kakao, szczyptę soli, sodę oraz posiekaną mleczną czekoladę. Ponownie zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Masę schłodzić 15 minut w lodówce, by stwardniała.
 
 
 
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Za pomocą łyżeczki kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe porcje masy (1 łyżeczka masy= 1 ciasteczko). Ważne, by zachować spore odległości pomiędzy ciastkami- podczas pieczenia rozleją się na boki!
 
Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 10-12 minut. Trzeba cały czas kontrolować czas pieczenia, by ciastka się nie przypaliły.
 
Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce do stwardnienia, po czym przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale smakują. Warto takie upiec, szybko znikną z talerza

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly