1 września 2016

Płatki Graham Nuts


Graham Nuts to zdrowe, pełnoziarniste płatki śniadaniowe z mąki graham. Ich przygotowanie nie należy do najszybszych, gdyż płatki wymagają kilkudziesięciu minut suszenia w piekarniku. Zapewniam jednak, że warto je przygotować. Gotowe Graham Nuts można przechowywać przez kilka tygodni i kiedy tylko mamy na nie ochotę dodać je do jogurtu czy mleka. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam stąd. Serdecznie polecam!



Składniki: (na ok. 4 porcje)

1 szkl mąki graham typ 1850
1/3 szkl mąki pełnoziarnistej
1/3 szkl brązowego cukru (zastąpiłam trzcinowym)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 szkl maślanki
2 łyżki masła, stopionego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 
Przygotowanie: 
 
Pierwsze pięć składników wymieszać w misce. W innym naczyniu wymieszać składniki mokre (maślankę, masło, miód i ekstrakt). Zawartość obu misek połączyć ze sobą mieszając łyżką.
 
 
 
Powstałą masę równomiernie rozprowadzić po płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut.

Po tym czasie blaszkę z masą wyjąć z piekarnika i po kilku minutach pokruszyć na drobne kawałki. Ponownie wstawić do piekarnika, tym razem nagrzanego do 120 st.C i zapiekać, a raczej już suszyć przez 50-60 minut, co jakiś czas (np. co 15 minut) mieszając masę i wyciągając z piekarnika kawałki, które są już wysuszone i zarumienione. Czas suszenia może się skrócić lub wydłużyć. U mnie suszenie trwało ok. 45 minut. Połamane kawałki należy wyjąć z piekarnika dopiero wtedy, gdy będą zarumienione, chrupiące i wysuszone. Pozostawić do przestygnięcia.
 
Wystudzone płatki potraktować blenderem, zmiksować w malakserze lub pokruszyć przy pomocy wałka, by uzyskać drobno zmielone lub pokruszone graham Nuts. Podawać z mlekiem, jogurtem, owocami lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do miesiąca. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly