3 września 2016

Placek śliwkowo-orzechowy

 
Wspaniałe ciasto, w którym dominują dwa smaki: orzechy i śliwki. Ich połączenie było świetnym pomysłem, gdyż naprawdę dobrze ze sobą współgrają. Samo ciasto jest bardzo charakterystyczne. Do jego przygotowania niepotrzebny nam jest mikser, wystarczą ręce ;) Zawiera więcej kaszy manny niż mąki, a mimo to nie jest ani suche, ani gumowate. Śliwki obsypane są słodką kruszonką orzechową, która jest taką chrupiącą wisienką na torcie. Polecam!
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 30x20 cm)
 
Ciasto:
250 g kaszy manny
150 g mąki pszennej tortowej
200 g zimnego masła
4 jajka
1 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szkl mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g orzechów włoskich, zmielonych
 
Kruszonka orzechowa:
50 g zimnego masła
50 g cukru
70 g mąki pszennej
50 g orzechów włoskich, zmielonych
 
Dodatkowo:
600 g śliwek
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Kaszę mannę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i zmielone orzechy wymieszać w dużej misce. Następnie dodać resztę składników (jajka, masło, ekstrakt i mleko). Składniki wymieszać rękami, by zniwelować grudki masła i do uzyskania w miarę jednolitej masy. Ciasto będzie naprawdę klejące.  Rozcieramy je palcami jak na kruszonkę.
 
 
 
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószając dłonie w mące wyrównać ciasto. Na nie ułożyć umyte, osuszone, wydrylowane i przekrojone na połówki śliwki skórką do dołu. Śliwki układać ciasno, jeden obok drugiego najlepiej na zakładkę, by na siebie nachodziły.
 
Blaszkę z ciastem odstawić na bok na 10 minut, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C i przygotować orzechową kruszonkę.
Kruszonka orzechowa: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę.
 
Ciasto ze śliwkami posypać kruszonką. Piec w 190 st.C przez ok. 30 minut, aż ciasto urośnie, a wierzch ładnie się zarumieni. Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly