15 września 2016

Sałatka Fitness

 
Bycie FIT w ostatnich latach bardzo się rozpowszechniło. Nie jest to jakiś suchy fakt, a rzeczywista prawda. Ludzie zaczęli biegać, ćwiczyć, jeść zdrowiej i co chyba najlepsze- zmieniają styl życia osoby w każdym wieku, nie tylko młodzi. Dla mnie jest to coś wspaniałego! Miło się patrzy, gdy wychodząc na trening czy to z rana, czy pod wieczór siłownia na dworze jest zawsze zapełniona. Biegając po lesie mijać innych biegaczy, a idąc do sklepu z niedowierzaniem patrzyć na zagadane Panie, które żwawym krokiem idą przed siebie z kijkami Nording Walking.
Wielu z nas zaczęło również zwracać większą uwagę jedzenie. Dietetyczne śniadania, prze zdrowotne owsianki, nasiona Chia, omlety, jaglanki itp. chyba na stałe wpisały się w nasze codzienne menu. Właśnie dlatego dzisiaj przepis na FIT sałatkę z grejpfruta, pomarańczy i suszonej żurawiny. Polecam każdemu! Porcja witamin zapewniona.

 
Składniki: (na 4 porcje)
 
2 czerwone grejpfruty
2 pomarańcze
 
Sos:
100 g suszonej żurawiny
2 łyżki cukru trzcinowego
sok wyciśnięty z 2 grejpfrutów i 2 pomarańczy

 
Przygotowanie:
 
Pomarańcze i grejpfruty obrać (wykroić segmenty miąższu). Z pozostałych części wycisnąć sok. Przelać go do garnuszka, wsypać cukier i żurawinę. Gotować na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji sosu (część wody z owoców powinna odparować). Garnuszek zdjąć z ognia. Sos pozostawić do ostudzenia.
Do miseczek włożyć obrane kawałki pomarańczy i grejpfruta. Całość polać sosem. Zajadać od razu. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla”.

1 komentarz:

  1. latem prawie wcale nie jadłam cytrusów, narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly