7 października 2016

Chleb nacinany z serem, czosnkiem i ziołami

Prześladował mnie już od wielu miesięcy. Widziałam na jednym z profili na Instagramie jak ktoś przygotowywał taki chlebek. Patrzyłam w ekran jak zamurowana. Wyglądało to niesamowicie! Ostatnio zebrałam chęci i oto jest- mój własny nacinany chlebek z ziołami i serem. Skorzystajcie z przepisu, gdy w chlebaku zalegać wam będzie stary bochenek chleba. Ja upiekłam go na sobotnie śniadanie. Rodzinka pochłonęła go w ekspresowym tempie! Ser pysznie się ciągnie, czuć czosnek, zioła i masełko. Smakuje podobnie jak czosnkowe bagietki z tego przepisu. Polecam!


Składniki:

mały chleb pszenny, niekrojony (u mnie niecałe 600 g)
150 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
3 ząbki czosnku
250 g sera żółtego, można również dać trochę mozzarelli- będzie się smacznie ciągła :)
sól, pieprz, oregano do smaku
natka pietruszki i szczypiorek


Przygotowanie:

Do miękkiego masła dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę natki pietruszki i szczypiorku, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Ser żółty i ewentualnie mozzarellę pokroić w drobne plasterki/ kawałki. Chleb naciąć w kratkę, najlepiej jak najgłębiej, ale uważając, by nie przeciąć dolnej skórki (patrz zdjęcie poniżej).

 
W nacięciach umieścić czosnkowo-ziołowe masełko. Ja się z tym nie cackałam- robiłam to rękami ;) Jedną rozchylałam chlebek, a drugą nakładałam masełko, sięgając do samego dna. Na masełko w ten sam sposób umieścić kawałki sera, a następnie resztę natki pietruszki i szczypiorku. Chlebek po nadzianiu powinien wyglądać mniej więcej tak:
 
 
Piec w 180 st.C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i z piekarnika wydobywać się będzie ziołowo-czosnkowy aromat. Podawać od razu, gdy ser smacznie się ciągnie ;) Smacznego!
 

9 komentarzy:

  1. Podobnie jak Ty zainspirowana zdjęciem z Insta sięgnęłam po ten przepis w ubiegłym tygodniu. Po prostu rewelacja. Akurat miałam gości. Nie mogli się nachwalić, bo taaaaaaakie dobre. Uwielbiam takie przepisy, gdzie przygotowanie trwa 10 minut, a efekt murowany! Pozdrawiam serdecznie. Twój chlebek wygląda suuuuuper!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można w tym przepisie wykorzystać jakiś inny nieświeży chlebek -ale bezglutenowy (jestem na diecie bezglutenowej) ? Jaki i ew. jak to zrobić ?
    Będę wdzieczna za dokładną odpowiedz :)
    -pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć dowolnego chlebka, ważne jednak, by był on niekrojony- w całości. Dalej jak w przepisie ;)

      Usuń

Printfriendly