25 października 2016

Chleb żytni jasny

 
 
Prawdziwy bochenek chleba na domowym zakwasie. Ciężki, zbity, lekko kwaśnawy i wilgotny w środku. Wystarczy kilka podstawowy składników takich jak mąka, woda, sól oraz zakwas chlebowy. Jak przygotować zakwas? Wszystko dokładnie opisałam tutaj- klik. Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na 2 bochenki)
 
Zakwas:
60 g startera zakwasu (starterem nazywany zakwas będący w lodówce)
200 g mąki żytniej typ 720
180 ml letniej wody
 
Ciasto właściwe: 
350 g aktywnego zakwasu żytniego
800 g mąki żytniej typ 720
650 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
 
 
Przygotowanie:
 
DZIEŃ PRZED PIECZENIEM
Zakwas: Starter zakwasu wyjąć z lodówki i pozostawić na kuchennym blacie na 1-2 godziny do ogrzania. Po tym czasie dodać do niego 200 g mąki żytniej typ 720 oraz 180 ml letniej wody. Dobrze wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Zakwas po tych godzinach powinien mieć gąbczastą strukturę, być napowietrzony i lekko kwaśny.
 
 W DNIU PIECZENIA
Ciasto właściwe: Z przygotowanego dzień wcześniej zakwasu odważyć 350 g. Resztę przełożyć do słoiczka i schować do lodówki- będzie na kolejny pyszny chlebek :).
 
Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i dobrze wymieszać w misce. Nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
 
 
Dwie keksówki o wymiarach 20x10 cm lub jedną długą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto rozdzielić po równo pomiędzy dwie formy, wyrównać. Odstawić na 3-4 godziny do garowania w ciepłe miejsce.
 
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dnie naczynie z wodą (dzięki pieczeniu z parą wodną chlebek będzie miał chrupiącą skórkę).
 
Obydwie formy z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 
Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego.

1 komentarz:

Printfriendly