19 października 2016

Ciastka Mumie

 
Halloween już za kilka dni. W takim razie ciastka mumie będą odpowiednim przepisem na dzisiaj :-). Zwykle kruche wysmarowane lukrem. Fajny efekt bez większego napracowania się. Gorąco polecam!
 
 
Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
125 g miękkiego masła
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
 
Lukier:
1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier był zbyt rzadki)
4 łyżki wody lub soku z cytryny
 
Dodatkowo:
1-2 kostki roztopionej gorzkiej czekolady, do namalowania oczu
 
 
Przygotowanie:

Ciasto: Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i solą. Masło powinno zrobić się puszyste i jasne. Wbij jajko, nadal miksować. Wsypać mąkę i jeszcze krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było zbyt suche- dodać łyżkę wody lub mleka.
Ciasto zagnieć rękami w kule, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki, formować z nich podłużne wałeczki i spłaszczać, by uzyskać prostokąt o zaokrąglonych końcach. Kształtem powinny przypominać zwykłe plastry.

Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10-15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i ostudzić.

Lukier: Z cukru pudru, gorącej wody lub soku z cytryny utrzeć lukier. Pokryć nim ciasteczka, po czym odstawić na bok, by lukier zastygł. Resztę lukru przełóż do woreczka foliowego lub tutki z papieru do pieczenia, uciąć róg, by powstała mała dziurka. Wycisnąć lukier na ciasteczka w postaci nieregularnych linii.

Na koniec, gdy lukier zaschnął, z roztopionej i przestudzone czekolady zrobić ciasteczkowym mumiom oczka. Odstawić do zastygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
 
 Źródło: klik, z moimi małymi zmianami

Zobacz również:

http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/10/paluszki-baby-jagi.html
 
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/10/dyniowe-ciasteczka-z-pajeczyna.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly