29 października 2016

Ciastka orzechowe z czekoladą


Czy można odmówić, gdy ktoś częstuje ciasteczkiem? Oczywiście, ale nie w tym przypadku! :P. Te ciastka to kwintesencja smaku. Są tak delikatne, że aż kruszą się w dłoniach. Mają bardzo intrygujący posmak orzechów, a ze szklanką mleka tworzą naprawdę zgrany duet. Wypróbujcie w wolnej chwili!


Składniki: (na ok. 16 sztuk)
 
100 g miękkiego masła
1/3 szkl cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mąki pszennej
60 g zmielonych orzechów włoskich
100 g czekolady z kawałkami orzechów, pokrojonej na kawałki
 
 
Przygotowanie:
 
Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą do  jasności i puszystości. Dalej miksować, dodać jajko, jogurt, a następnie wsypać suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i pokrojoną na kawałki czekoladę). Dobrze zmiksować, aż masa będzie owijać się o trzepaczki miksera.
 
 Z tak przygotowanego ciasta uformować kuleczki (każda o wadze ok. 35 g). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Każde ciastko spłaszczyć dłonią. 
 
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 12-15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć  i pozostawić na chwilkę na blaszce do ostygnięcia, następnie przenieść na kratkę i wystudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly