Kto myśli, że do ciasta niezbędne są takie składniki jak jajka, mleko czy masło jest w ogromnym błędzie! Ile razy mieliście ochotę na coś słodkiego, a po otwarciu lodówki ujrzeliście pustki. Ile razy chcąc przygotować jakieś smakocie, zabrakło wam któregoś ze składników...może zabrakło wam właśnie jajek albo masła?! Teraz to już nie problem! Do tego czekoladowego ciasta nie zużyjecie nawet połowy jajka ani grama masła i nawet kropelki mleka. Nie będzie Wam również potrzebny mikser ;) Ciasto wyrasta na sodzie i co ciekawe, mimo braku podstawowych składników jest bardzo wilgotne i smakuje prawie jak murzynek. Ja swoje ciacho udekorowałam cukrem pudrem. Jeśli wolicie, możecie polać je polewa lub lukrem. Serdecznie polecam wypróbować to ciasto. Założę się, że nie raz zaspokoi Wasze słodkie potrzeby, gdy w domu będą produktowe braki.
Składniki: (na
blaszkę o wymiarach 25x20 cm)
Ciasto:
1,5 szkl wody
1/2 szkl oleju roślinnego
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyżka octu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szkl cukru
2 i 3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
4 łyżki naturalnego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość obydwu misek połączyć za pomocą trzepaczki.
Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy ok. 25 lub prostokątnej blaszki o wymiarach 25x20 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.c przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego!
Moja mama często takie robiła.pyszne .
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa?! :D
UsuńPozdrawiam!
uwielbiam wszystkie ciasta z kakao, mniam :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować <3
UsuńPozdrawiam! :)
Pięknie wyrosło ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Mimo braku jajek! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i polecam wypróbować <3
A można mikserem je zrobić?
OdpowiedzUsuńMożna krótko zmiksować ze sobą suche i mokre składniki :) Pozdrawiam!
UsuńCiekawe :) Wyrosło niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńPiekę podobne tylko z dodatkiem owoców, czasem orzechów :) jest bardzo smaczne :D
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! Dzisiaj je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA tego octu naprawdę nie czuć???
OdpowiedzUsuńNie :)
Usuńuwielbiam te ciasto, jest zajebiste :D
OdpowiedzUsuńocet koniecznie trzeba dodac zeby "zneutralizowac" smak sody
OdpowiedzUsuńCzy można dodać mąkę jaglaną zamiast pszennej
OdpowiedzUsuńWitam! Nie próbowałam takiej wariacji z mąkami bezglutenowymi w tym cieście, ale warto spróbować, aby się przekonać ;) Myślę, że zastępując cześć mąki pszennej mąką jaglaną powinno się udać. Pozdrawiam!
Usuń