3 października 2016

Czosnkowy chleb pszenny


Moi rodzice, jak już wcześniej pisałam, bardzo lubią pieczywo z dodatkiem czosnku i ziół. Z tego też powodu często je piekę, a oni zajadają się nim na śniadanie. Ostatnio zabrałam się za czosnkowy chlebek, który znikł, nawet nie wiem kiedy. Jest naprawdę aromatyczny (w jednym bochenku około 10 ząbków czosnku!). Puszysty, lekki, wypiekany z mąki pszennej z dużą ilością czosnku, który nadaje chlebkowi przyjemny zapach. Trudno opisać smak tego pieczywa, trzeba je upiec w swoim domu!


 Składniki: (na keksówkę o dolnych wymiarach 10x20 cm)

Ciasto:
15 g świeżych drożdży
415 g mąki pszennej typ 650
3 łyżeczki miodu
40 g obranego czosnku (ok. 8-10 ząbków)
110 g ciepłego mleka
110 g ciepłej wody
2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
masło i mąka do formy
1 łyżeczka masła, stopionego do wysmarowania chlebka


Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i kilkoma łyżkami mąki pszennej, wymieszać. Mieszanka powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki i miodu, wodę, sól oraz czosnek. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką lub jeśli jest za suche- dolać wody. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.

Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno potroić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami na kuchennym blacie, po czym uformować w podłużny bochenek i umieścić w małej keksówce o dolnych wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pozostawić w cieple na 60 minut.

Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Chlebek wysmarować z wierzchu stopionym masełkiem (1 łyżeczka). Piec przez ok. 30-40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a chlebek wyrośnie.

Wyjąć z piekarnika, po kilku minutkach również z formy i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witam w składnikach jest 40 g czosnku a w nawiasie 8-10 główek - chyba powinno być ząbków - nie ważyłam ale wydaje mi się że tyle główek to za dużo ?
    Pozdrawiam Aga .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam ;) Oczywiście chodzi o ząbki. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly