21 października 2016

Galaretki z sercami + udział w programie Ewa gotuje

 
Kilka dni przed rozpoczęciem roku szkolnego zostałam zaproszona do programu Pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Nawet nie pytajcie jak się wtedy czułam :P Uczucie nie do opisania!
 
 
I tak 25 września wraz z osobą mi towarzyszącą, moim Tatą, mieliśmy zapewniony nocleg w jednym z krakowskich hoteli.
 
Rano, po śniadaniu zwiedziliśmy Kraków, a o godzinie 16.00 zjawiliśmy się już u Pani Ewy. Podczas nagrania nie ukrywam, byłam bardzo zestresowana, ale Pani Ewa tak poprowadziła rozmowę, że z czasem stres był coraz to mniejszy. Przepis, który został wypróbowany to galaretki z waniliowymi sercami (znajdziecie go poniżej).
 
 
Kto dokładnie śledzi posty na fanpage'u Nastoletnich ten zapewne oglądał w minioną sobotę odcinek z moim udziałem. Kto z pewnych przyczyn nie mógł, może obejrzeć go tutaj: klik

To była fantastyczna, niezapomniana przygoda i kolejne bezcenne doświadczenie. Pani Ewa jest osobą bardzo serdeczną i miłą. Bardzo się cieszę, że mogłam wystąpić w Jej programie.
 
 
Pod koniec mojej wizyty otrzymałam dwie książki, miarkę, siekaczkę oraz kosz produktów.
 
 
Ja również podarowałam coś Pani Ewie: miśki z kostką czekolady w łapkach, które podbiły serducha wielu osobom oraz skromny rysunek z wizerunkiem Pani Ewy.
Przepis na miśki znajdziecie tutaj- klik.
 

 
Galaretki z waniliowymi sercami
 
Składniki: (na 4 porcje)

Waniliowe serca:
1/2 szkl mleka
1/2 szkl śmietanki kremówki 30%
1 laska wanilii
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
3 1/2 szkl gorącej wody
100 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
garść migdałów lub orzechów do dekoracji
 
 
Przygotowanie:
 
Waniliowe serca: Mleko i śmietankę wlać do garnuszka, dodać cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, łyżeczką wydobyć ziarenka. Zarówno ziarenka, jak i laskę wanilii dodać do mleka ze śmietaną. Zagotować, po czym zdjąć z palnika, wyjąć laskę wanilii i wsypać żelatynę. Wymieszać, aż się rozpuści.
 
Głęboki talerz wyłożyć folią spożywczą. Przestudzoną mieszankę waniliową wylać na folię (mieszanka po wylaniu powinna mieć grubość ok. 0,5 cm). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
 
Gdy waniliowe mleczko stężeje wyciąć z niego serduszka różnej wielkości (np. foremką w kształcie serca lub przygotowanymi wcześniej szablonami). Serduszka przykleić do ścianek 4 szklanek lub lampek do wina (stroną z ziarenkami wanilii do wewnątrz). Dobrze docisnąć zaczynając od środka, by pozbyć się pęcherzyków powietrza (jeśli jakiś pęcherzyk zostanie, serduszka mogą się odkleić).
 
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, gdy wystygną, wlać je do szklanek z serduszkami, a następnie schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
 
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć ją na stężałe galaretki. Deserki udekorować podprażonymi na suchej patelni migdałami lub orzechami. Smacznego!
 

9 komentarzy:

Printfriendly