10 października 2016

Kruche ciastka z żurawiną, jabłkiem i białą czekoladą


Są perfekcyjne! Serio ;). Maślane z rodzynkami, jabłkiem i białą czekoladą. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Smakują wszędzie i o każdej porze. Możecie włożyć je do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły bądź na uczelnie. Tylko ostrzegam, jedząc je przy kimś, liczcie się z tym, że będziecie musieli się nimi podzielić, ich uroczy wygląd i maślany zapach przyciąga każdego!
 
 
Składniki: (na ok. 20 sztuk)

100 g miękkiego masła
125 g cukru trzcinowego
szczypta soli
1 jajko
70 g suszonej żurawiny
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g białej czekolady, posiekanej
1 małe jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
160 g mąki pszennej


Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym do puszystości. Cały czas miksując wsypać sól, a po chwili wbić jajko. Następnie do masła dodać suszoną żurawinę, gałkę muszkatołową, płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną białą czekoladę, pokrojone jabłko oraz mąkę pszenną. Wszystko dobrze zmiksować, po czym zagnieść rękami w kulę. 
 
Z ciasta odrywać kawałeczki, formować z nich kulki troszkę większe od wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać w dłoniach i umieszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15-20 minut do zezłocenia.
 
Upieczone wyjąć i pozostawić na blaszce na 5 minut, by stwardniały, następnie zdjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly