4 października 2016

Lody śliwkowo-cynamonowe na jogurcie

 
Sezon na śliwki pomału się kończy, więc dzisiaj już chyba ostatni w tym roku przepis z użyciem tych owoców (choć nie obiecuję, gdyż w zamrażalce mam jeszcze troszkę śliweczek). Lody na bazie jogurtu naturalnego, czyli zdrowsza, mniej kaloryczna wersja tradycyjnych lodzików. Smacznie śliwkowe, kremowe i z pyszną nutą cynamonu. Częstujcie się!
 
 
Składniki: (na nieco ponad 1 litr lodów)

600 g śliwek
6 łyżek wody
10 łyżek cukru (w zdrowszej wersji cukier trzcinowy)
1,5 łyżeczki cynamonu
600 g jogurtu naturalnego


Przygotowanie:

Śliwki umyć, przekroić w pół, wyjąć pestki. Pokroić na mniejsze części i umieścić w garnuszku. Śliwki zasypać cukrem oraz cynamonem i wlać wodę. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż śliwki zmiękną i puszczą sok. Ważne, by co jakiś czas przemieszać masę, by się nie przypaliła. Gdy śliwki się niemalże rozpadną, zdjąć garnuszek z ognia, a masę przelać do wysokiego naczynia. Zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy, odstawić do wystudzenia.

Do ostudzonych śliwek dodać jogurt naturalny i krótko zmiksować, aż powstanie gładka masa. Następnie przelać ją do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalce na 6-12 godzin. Po tym czasie lody są gotowe do spożycia. Gdyby były mocno zmrożone, wyjąć je z zamrażalki i odczekać kilka minutek, pozostawiając pojemnik w temperaturze pokojowej. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly