2 października 2016

Orzechowo-gryczane bułeczki na piwie

 
Ciężkie, o lekkim gryczanym posmaku bułeczki na piwie z chrupiącymi orzechami włoskimi na wierzchu. Ja użyłam piwa bezalkoholowego, ale można wykorzystać dowolne, ulubione. Bułeczki najsmaczniejsze są w dniu upieczenia, ale na następny dzień w łatwy sposób można przywrócić im świeżość. Wystarczy podgrzać je w mikrofalówce przez kilkadziesiąt sekund.
 
 
Składniki: (na ok. 8 bułeczek)
 
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 szkl dowolnego piwa w temperaturze pokojowej
120 g kaszy gryczanej, zmielonej, np. w młynku do kawy
80 g orzechów włoskich, zmielonych
260 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
1 jajko
 
Dodatkowo:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
garść posiekanych orzechów włoskich do posypania
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: W dużej misce rozpuścić drożdże w 3 łyżkach piwa z 1 kopiastą łyżką mąki. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta  i dobrze wszystko wyrobić, najlepiej mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, gdyż  ciasto będzie dosyć klejące.

Ciasto pozostawić w misce, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania. Polecam przeczytać notkę o przygotowywaniu ciasta drożdżowego: klik.

Ciasto krótko wyrobić rękami obficie podsypując mąką. Podzielić na 8 równych części (najlepiej przy pomocy wagi). Z każdej części uformować trójkątną bułeczkę i umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować bułeczki roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20-25 minut, aż bułki ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 

2 komentarze:

Printfriendly