18 października 2016

Płaskie ciastka z brzoskwiniowym serkiem

 
Płaskie ciasteczka w kształcie krążków z ciasta półkruchego nadziane brzoskwiniowym serkiem. Zarówno brzoskwinie, jak i ser pojawiły się w Waszych wczorajszych przypuszczeniach na Fb. Przy okazji, kto chce być na bieżąco z najnowszymi przepisami zapraszam do polubienia fanpage'u Nastoletnich (klik). Wracają do dzisiejszych ciasteczek- bardzo kruchutkie, słodkie, najlepiej smakują na następny dzień. Pamiętajcie, by przechowywać je w zamkniętym pojemniku, ale niezbyt długo, gdyż nadzienie jest na bazie twarogu. Udanych wypieków! :-).
 
 
Składniki: (na ok. 15 sztuk)

Ciasto:
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
50 g cukru pudru
300 g mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:
100 g twarogu półtłustego
1 żółtko małego jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 brzoskwini

Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1-2 łyżki wody

Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasteczek


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami i uformować w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej, można całą noc).

Nadzienie: Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać do niego żółtko i cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Brzoskwinię obrać, pokroić w drobniutką kostkę i delikatnie wmieszać do sera.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać koła. Na połowę ilości kół nałożyć 1-2 łyżeczki nadzienia. Przykryć je pozostałymi kołami i dobrze podociskać brzegi, by oba ciasta się ze sobą skleiły. Dodatkowo docisnąć boki widelcem tworząc dookoła ciastek ładny wzór (patrz zdjęcia poniżej).

 
Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (minimalnie urosną). Wraz z blaszką wstawić je do lodówki na ok. 15 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.

Blaszkę z ciastkami wyjąć, wysmarować roztrzepanym białkiem i ponakłuwać z góry widelcem. Piec w 180 st.C przez ok. 20-25 minut do zezłocenia. Upieczone przestudzić na kratce.

 
Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do uzyskania lukru o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać któregoś ze składników.
 
Ostudzone ciastka wysmarować lukrem. Smacznego
 

6 komentarzy:

Printfriendly