8 października 2016

Placuszki marchewkowe

 
Rok szkolny zaczął się na dobre. Nauki jest mnóstwo, więc pozwólcie, że dzisiaj będzie coś szybkiego, zdrowego i bardzo smacznego---> marchewkowe placuszki! Na śniadanie, II śniadanie, do szkoły bądź pracy. Lekko słodkie za sprawą marchewki i miodu, bardzo puszyste dzięki ubitym białkom. Niezastąpione!
 
 
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
 
250 g marchewki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej (w zdrowszej wersji żytnia typ 720)
szczypta soli
1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
 
 
Przygotowanie:
 
Marchewki obrać, pokroić w plasterki i umieścić w garnuszku. Zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie (ok. 15-20 minut). Po tym czasie marchewkę odcedzić i zmiksować na puree. Odstawić do wystudzenia.
 
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z marchwiowym puree, miodem, mąką, solą oraz jogurtem. Białka natomiast ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać do marchewkowej masy.
 
Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem nakładać porcje ciasta (1 łyżka= 1 placuszek) i smażyć z obu stron po kilka minutek do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z jogurtem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly