23 października 2016

Placuszki z serka wiejskiego

 
Tym razem placuszki z dodatkiem serka wiejskiego. Bardzo delikatne, smażone na niewielkiej ilości oleju. Robiłam je już kilka razy- są wyborne! ;). W zdrowszej wersji cukier można zastąpić miodem, a mąkę pszenną- żytnią. Polecam!


Składniki: (na ok. 10 sztuk)
 
Ciasto:
200 g serka wiejskiego
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej

Dodatkowo:
olej do smażenia
ulubione dodatki np. owoce, dżem, miód.


Przygotowanie:

Ciasto: Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. 


Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Masę nabierać łyżką i kłaść na patelnię, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Inspiracja/ źródło: kto ugości moich gości?

3 komentarze:

  1. Zamiast twarogu serek wiejski? Dlaczego nie! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wyglądają, chyba zrobię sobie dziś taką kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly