27 października 2016

Szarlotka miodowo-cytrynowa

 
Klasyczna szarlotka na kruchym miodowym cieście obficie oblana cytrynowym lukrem. Ciasto wręcz prosi się, by upiec je na chłodne jesienne wieczory, które dopiero przed nami. Polecam!
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm)
 
Blaty miodowe:
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
500 g mąki pszennej
175 g cukru
200 g zimnego masła lub margaryny do pieczenia
2 średnie jajka
 
Nadzienie:
2 kg kwaśnych jabłek
1 cytrynowa galaretka
 
Lukier:
sok z jednej cytryny
1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier był zbyt rzadki)

 
Przygotowanie:
 
Blaty miodowe: W garnuszku umieścić mleko, miód i sodę, podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy mieszanka zacznie się pienić, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. 

Mąkę, masło lub margarynę, cukier i jajka wyrobić rękami na kruszonkę. Wlać zimną mieszankę z masła, miodu i sody, zagnieść ciasto rękami w kulę. Podzielić na dwie równe części. Każdą z części wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 35x25 cm wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut do zezłocenia. Jeżeli mamy dwie blaszki o powyższych wymiarach możemy piec jednocześnie dwa blaty. Jeśli posiadamy tylko jedną blaszkę- pracujemy z jedną częścią, a drugą w tym czasie przechowujemy w lodówce. Blaty pieczemy wtedy jedno po drugim. Upieczone odstawić do wystudzenia.


Nadzienie: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Starte jabłka umieścić w garnuszku i podsmażać przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Co jakiś czas mieszać, by się nie przypaliły. Po tym czasie garnuszek z jabłkiem zdjąć z palnika, wsypać do nich galaretkę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić na bok do przestudzenia.

 
Na jeden z blatów ciasta umieścić w formie, w której był pieczony, wyłożyć na niego jeszcze ciepłe nadzienie z jabłek, przykryć drugim blatem ciasta miodowego i delikatnie docisnąć. 
 
Lukier: Cukier puder i sok z cytryny wymieszać, aż powstanie gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru pudru. Lukier rozsmarować na górnym cieście. Szarlotkę schłodzić w lodówce minimum 2 godziny, by nadzienie jabłkowe stężało. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy miodowe blaty zmiękną. Smacznego!

Źródło: My Sweet World, zmniejszyłam tylko rozmiar blaszki.

11 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny ten przepis, a do tego jak szybko można mieć szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Nie jest pracochłonna. Pozdrawiam i polecam; )

      Usuń
  3. Justynko, gratuluję Ci udziału w programie Ewy Wachowicz :). I podziwiam to jak pięknie rozwijasz swoją pasję :). Brawo :) ! Tak trzymaj :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję <3 Udział w programie był dla mnie super przygoda i kolejnym doświadczeniem. Pamiątka na całe życie :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie, ale powiedz mi, czy ciastko wychodzi słodkie bardzo bardzo? Czy raczej nie mocno słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo nadzienie jablkowe za sprawa galaretki jest kwaskowate. Jedynie lukier, którego jest sporo nadaje ciastu większej słodyczy. Zawsze można zrobić mniej lukru lub po prostu oprószyć szarlotkę cukrem pudrem jeśli nie lubi Pani zbyt słodkich ciast. Moim zdaniem szarlotka jest idealna- nie za słodka, kruchutka i bardzo aromatyczna: )
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Jak to oprószyć cukrem pudrem? Bez lukru to będzie świętokradztwo :) Sądząc po zdjęciu, to archetyp szarlotki. Każde odejście od przepisu oddali nas od ideału. Sam nie upiekę, nie ma siły, ale już mam plan, kogo by namówić. Pochłonę wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło to słyszeć ;)
      Mam nadzieję, że szarlotka będzie smakować.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly