2 listopada 2016

Ciastka z kleiku ryżowego (Oshinki)


Oshinki to bardzo popularne ciasteczka, w szczególności w internecie. Proste w przygotowaniu, lekko kokosowe, chrupiące i bezglutenowe. Zapewne wielu z Was pamięta je z dzieciństwa! Może warto odtworzyć te smaki...? :)
 
 
Składniki: (na ok. 40 sztuk)
 
Ciasto:
250 g miękkiego masła
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
200 g kleiku ryżowego (naturalnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 czubate łyżki wiórków kokosowych
4 czubate łyżki sezamu 
 
Dodatkowo:
 dżem lub marmolada do wypełnienia ciastek
 
 
Przygotowanie:
 
Masło utrzeć z cukrami do jasności. Wbić po kolei jajka i nadal miksować. Na koniec wsypać kleik ryżowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam. Zmiksować, aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dosypać odrobinę kleiku ryżowego.
 
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną). W każdej kuleczce zrobić palcem wgłębienie jak do klusek śląskich :).
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.
 
Wystudzone ciastka napełnić dżemem lub marmoladą. Smacznego!
 
Przepis z małymi zmianami stąd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly