1 listopada 2016

Kleik ryżowy z jabłkami i cynamonem


Ciekawa jestem czy kleik ryżowy jest Waszym miłym wspomnieniem z dzieciństwa, czy wręcz przeciwnie? Ja od zawsze lubiłam wszystkie kaszki, kleiki, owsianki itp. Do dziś goszczą one w mojej porannej śniadaniowej miseczce. Kleik ryżowy z jabłkami, miodem i nutką cynamonu to pomysł na pożywne śniadanie nie tylko dla dzieci. Polecam! 

 
Składniki: (na 2 porcje)
 
500 ml mleka
6 łyżek kleiku ryżowego
1 łyżka miodu (lub więcej)
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Mleko zagotować w garnku. Gdy zacznie wrzeć, dodać do niego kleik ryżowy oraz starte jabłka. Nieustannie mieszając gotować ok. 2 minutki, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie zdjąć garnuszek z ognia, do kleiku dodać miód oraz cynamon, wymieszać.


Tak przygotowany kleik ryżowy przełożyć do dwóch miseczek. Podawać od razu. Ja zajadałam z chipsami bananowymi :). Smacznego!

4 komentarze:

  1. Lubie taki ryże .. a mój mąż Koreańczyk twierdzi, że to skandal, żeby jeść ryż w takiej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Może córce zrobię, dawno czegoś takiego nie jadła :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly