30 listopada 2016

Krem orzechowy-najlepszy!

 
Nie bez powodu napisałam najlepszy... puszysty, słodki, intensywnie orzechowy krem doskonały do ciast, tortów i deserów. Robiłam go już wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł! Postanowiłam poświęcić mu osobny wpis, gdyż zapewne wielu z Was szuka bardziej kreatywnym kremów niż bita śmietana ;). Koniecznie wypróbujcie. I przy okazji... śledźcie bloga, za niedługo kilka przepisów z wykorzystaniem tego kremu.
 
 
Składniki:
 
200 g zmielonych orzechów włoskich
200 g mleka
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dowolny alkohol


Przygotowanie:

Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt lub alkohol i po raz ostatni zmiksować do otrzymania jednolitego, puszystego kremu.

Krem jest gotowy do przełożenia tortu, ciasta czy jako dodatek do deseru. Podczas chłodzenia krem odpowiednio stwardnieje. Smacznego!
 

15 komentarzy:

  1. Mmm, maślano-orzechowy. Cud !:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zmielone orzechy zalewam wrzacym mlekiem,przykrywam do wystudzenia,prosciej a efekt taki sam!pozdeawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, idealny do ciasta na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Droga Akrobatko, jakiej wielkości placek/tort mogę przełożyć tą ilością masy z powyższego przepisu? I na ile warstw starczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Na tradycyjną blaszkę 25x35 cm wystarczy na jedną warstwę. Tort o średnicy ok. 20 cm- jedna warstwa+ do obłożenia boków i góry tortu :) Ciężko dokładnie określić, ale mniej więcej tak jak podałam powyżej ;)

      Usuń
  5. Orzechy mają być zmielone na proszek? jak najłatwiej/najszybciej to zrobić? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malakser, maszynka do mięsa, młynek do kawy :)

      Usuń
  6. Bardzo dziekuje -juz jutro wyprobuje dla dzieci na mikolajki-Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny robię go co najmniej od 30 lat pozdrawiam życzę smacznego .
    najlepsze są orzeszki z kruchego ciasta z kremem orzechowym .

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ten krem nada się do ciastek "orzeszków"? :) Jeżeli tak to do ilu sztuk orzeszków wystarczy? Oczywiście tak szacunkowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, masa sie doskonale nadaje!
      Trudno określić na ile sztuk orzeszków wystarczy, ale myślę, ze porcja z przepisu będzie wystarczająca.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Orzechy wloskie mozna zetrzec na tarce na malych oczkach i z mlekiem badz bez i do masla utartego z cukrem ?. Ewentuanie dodac zoltko. Czy wiorki zblendowac badz zblendowac cale orzechy ? Z gory dziekuje :)

      Usuń
    3. Witam, orzechy włoskie muszą być zmielone. Można takie kupić lub samemu zmielić. W innym wypadku krem się nie uda. Dalej postępować jak w przepisie.

      Usuń

Printfriendly