18 listopada 2016

Naleśniki II

 
 
Jeśli wciąż szukasz tego jedynego, sprawdzonego i najlepszego przepisu na tradycyjne naleśniki, koniecznie wypróbuj ten przepis. Naleśniki są takie, jakie jadłam w dzieciństwie- lekkie z chrupiącymi brzegami i mięciutkim środkiem. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Obydwie wersje są wyśmienite! Serdecznie polecam ;).

 
Składniki: (na ok. 15 naleśników)
 
3 jajka
1 łyżka cukru (pominąć, jeśli naleśniki mają być na słono)
1/2 łyżeczki soli
2 szkl zimnego mleka
1 szkl zimnej wody mineralnej
285 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżki oleju+ olej do smażenia
 

Przygotowanie:
 
Jajka wbić do miski i ubijać ok. 5 min, aż będą jasne i puszyste. Następnie wsypać cukier, sól oraz wlać mleko, wodę i olej. Wszystko zmiksować przez około 1 minutkę. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Na powierzchni powinny pojawić się bąbelki, a sama masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe włożyć do lodówki na 60 minut (można pozostawić na całą noc, a rano dobrze przemieszać i usmażyć).

Po tym czasie patelnie o średnicy ok. 20 cm (lub większej, ale wtedy naleśników wyjdzie mniej) rozgrzać z niewielką ilością oleju. Ciasto wyjąć z lodówki i dobrze wymieszać (podczas chłodzenia może się rozwarstwić). Porcje wylewać na patelnie i przechylając ją we wszystkie strony dobrze rozprowadzić po całej powierzchni. Naleśniki smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło w towarzystwie swoich ulubionych dodatków. Smacznego!


 
Zobacz również:
 
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2016/10/nalesniki-budyniowe.html

Naleśniki- najlepsze! 
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/08/nalesniki-najlepsze_16.html

1 komentarz:

  1. Wyglądają cudownie!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly