26 listopada 2016

Pepparkakor- szwedzkie pierniczki imbirowe

 
Cieniutkie pierniczki imbirowe prosto ze Szwecji. Po upieczeniu chrupiące, a po kilku dniach spędzonych w zamkniętym pojemniku miękną. U mnie już następnego dnia były pysznie mięciutkie. Spokojnie możecie je przygotować na kilka dni przed świętami i przechowywać w puszce. Można je również udekorować według własnych upodobań, np. lukrem królewskim.
 

Składniki:

150 g melasy (zastąpiłam miodem)
110 g masła
100 g brązowego cukru (u mnie zwykły)
375 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników


Przygotowanie:

Melasę, cukier i masło podgrzać w garnuszku do połączenia i rozpuszczenia, ostudzić. Suche składniki wymieszać. Dodać do nich jajko oraz przestudzoną mieszankę. Całość zagnieść przy pomocy miksera  (ciasto będzie klejące). Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.

Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki, rozwałkowywać je cienko i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach (u mnie gwiazdki i choinki).

Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 8-10 minut, aż brzegi ciasteczek się rumienienia. Im pierniczki cieńsze i mniejsze tym czas pieczenia krótszy.
 
Upieczone wyjąć z piekarnika, a gdy stwardnieją zdjąć z blaszki i odstawić na kratkę do studzenia. Pierniczki można dowolnie udekorować. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Już następnego dnia pierniczki powinny zmięknąć. Smacznego!
 
Źródło: WhitePlate.com, z małymi zmianami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly