13 listopada 2016

Placuszki z serem ricotta


Dzisiaj przepis z wykorzystaniem wczorajszej domowej ricotty. Przepis jest autorstwa Nigelli Lawson. Nigella podaje, że z podanej porcji otrzymamy ok. 25 placuszków. Mnie wyszło zaledwie 15. Chyba zrobiłam placuszki giganty... ;). Polecam zajadać na ciepło z miodem. Coś pysznego!


Składniki: (na ok. 15 sztuk)

125 ml mleka 2%
2 duże jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych (u mnie olej rzepakowy)

 
Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. W misce wymieszać: serek ricotta, mleko, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz olej (najlepiej mieszać trzepaczką).  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę (teraz można opcjonalnie dodać łyżkę cukru, jeśli lubicie słodsze placuszki). Ubite białka delikatnie wmieszać do masy serowo-mlecznej.
 

Na rozgrzaną patelnie wysmarowaną niewielką ilością odrobiną oleju nakładać porcje masy. Smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia.  Podawać na ciepło z miodem, owocami itp. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly