25 listopada 2016

Podpłomyki żytnie na zakwasie

 
Takie podpłomyki najlepiej smakują z dipami i sosami. Tutaj dopiszę, że z najprostszym sosem czosnkowym na bazie jogurtu tworzą pyszną całość. Są bardzo chrupiące, nie piecze się ich w piekarniku a jedynie na patelni. Najlepsze na ciepło. Polecam!
 
 
Składniki: (na 10 sztuk)
 
Zakwas:
30 g starteru zakwasu (starterem nazywamy zakwas, który leżakuje w lodówce)
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
80 ml ciepłej wody
 
Ciasto właściwe:
150 g zakwasu
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
100 g mąki pszennej typ 750
10 ml wody
1/2 łyżeczki soli
 
  
Przygotowanie:
 
Dzień przed pieczeniem
Zakwas: Starter zakwasu wyjąć z lodówki i pozostawić na kuchennym blacie na 1-2 godziny do ogrzania. Po tym czasie dodać do niego 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 80 ml ciepłej wody. Dobrze wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Zakwas po tych godzinach powinien mieć gąbczastą strukturę, być napowietrzony i lekko kwaśny. Cały ten etap można pominąć, jeśli używamy zakwasu aktywnego, który nie leżakował w lodówce. Koniecznie przeczytajcie tę notkę.
 
W dniu pieczenia
Ciasto właściwe: Z przygotowanego dzień wcześniej zakwasu odważyć 150 g. Resztę przełożyć do słoiczka i schować do lodówki- będzie na kolejny pyszny chlebek :).
 
Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i dobrze wymieszać w misce. Nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
 
  
Po tym czasie podsypując ciasto mąką pszenną podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki i odstawić na 1-2 godzinki do garowania.

Następnie każdą kulkę rozwałkować na płaski placek. Smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z obu stron, aż podpłomyki się zarumienią i będą chrupiące. Smacznego!
 
Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly