20 listopada 2016

Pszenno-żytnie bułki z makiem (na zakwasie)


Domowe bułeczki na zakwasie i mące żytniej obsypane mielonym makiem. Bardzo charakterystyczne w smaku, ciężkie i lekko zbite. Nie rosną tak jak te na drożdżach, nie są również tak puszyste. Ja uwielbiam pieczywo na zakwasie m.in za ten miły kwaskowaty zapach i posmak. Bułeczki świetnie sprawdzą się na śniadanie. Warto dodać, że najlepiej smakują tuż po upieczeniu.
 
 
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
 
Ciasto:
200 g aktywnego zakwasu żytniego
340 g mąki żytniej typ 720
300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
6 łyżek maku
2 łyżeczki soli
360 ml letniej wody
1/2 łyżeczki suchych drożdży
Dodatkowo:
woda do wysmarowania
mielony mak do posypania bułek


Przygotowanie:

Ciasto: Obydwa rodzaje mąki wymieszać z makiem, solą i suchymi drożdżami. Następnie dodać aktywny zakwas żytni oraz stopniowo wlewać letnią wodę. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem z kocówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, troszkę klejącego ciasta.

Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10-12 godzin w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na oprószony mąką blat i krótko wyrobić rękami (również podsypując mąką- ciasto będzie klejące). Następnie podzielić ciasto na 12 równych części (po ok. 100 g każda) i uformować z nich bułeczki (u mnie nieregularne kształty). Bułki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi lub pędzelkiem wysmarować bułki wodą i posypać mielonym makiem. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
 

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 st.C. umieszczając na dole naczynie z wodą (pieczenie z parą wodną sprawi, że skórka bułeczek będzie niezwykle chrupiąca). Bułki piec przez 20-25 minut do zarumienienia.  Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly