28 listopada 2016

Strucla orzechowa

 
Dużo nadzienia to podstawa! Mięciutka strucla drożdżowa nadziana masą z orzechów włoskich i z orzechową słodką kruszonką. Jak to ciasto drożdżowe, najlepsze w dniu upieczenia, choć na następny dzień (jeśli przechowywane jest w odpowiedni sposób, np. owinięte w folię aluminiową) jest równie smaczne. Polecam na wigilijny poranek ;).
 
 
Składniki:

Ciasto:
15 g świeżych drożdży
1/4 szkl ciepłego mleka
200-250 g mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
1/3 szkl cukru
1 jajko
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
60 g masła, stopionego

Nadzienie orzechowe:
200 g orzechów włoskich, zmielonych
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
kilka kropel aromatu rumowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 szkl gorącego mleka
1 białko

Orzechowa kruszonka:
20 g masła zimnego
10 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka cukru
30 g mąki pszennej

Dodatkowo:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: W miseczce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki pszennej. Całość energicznie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie gęsta masa. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Do wyrośniętych drożdży wlać resztę ciepłego mleka, wsypać resztę cukru, mąkę, szczyptę soli i cynamon, wbić jajko i dodać śmietanę oraz aromat waniliowy. Całość dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania wlać przestudzone masełko. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać ciepłego mleka. Prawidłowo wyrobione ciasto odchodzi od ścianek naczynia i zawija się na mieszadła, jest sprężyste i jednolite. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut do podwojenia objętości.

 
Nadzienie orzechowe: Zmielone orzechy włoskie zalać gorącym mlekiem. Dodać cukier, aromat, miód i cynamon. Całość wymieszać łyżką i odstawić do przestudzenia. Białko ubić na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać je do masy orzechowe, najlepiej w 2-3 turach. Nadzienie orzechowe powinno konsystencją przypominać pastę. Nie może być zbyt suche ani zbyt wodniste. W razie potrzeby, gdyby było za suche dolać odrobiny mleka. I analogiczne- jeśli jest zbyt wodniste, dosypać zmielonych orzechów.
 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o długości około 20 cm (szerokość dowolna). Ciasto równomiernie wysmarować nadzieniem orzechowym. Zwinąć do połowy wzdłuż dłuższego boku zarówno jeden, jak i drugi koniec prostokąta. Coś na wzór rogów barana (patrz zdjęcie poniżej).


Tak uformowaną struclę umieścić w formie keksówce o wymiarach 20x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut do napuszenia.

Orzechowa kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę.

Struclę wysmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać orzechową kruszonką. Piec w 180 st.C przez około 35-45 minut. Upieczoną wyjąć, a gdy lekko przestygnie wyjąć wraz z papierem do pieczenia z formy i odstawić do wystudzenia. Smacznego!
  
Inspiracja: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly