17 listopada 2016

Szarlotka na półkruchym cieście z nutą truskawkową


Wysoko, krucha, bardzo elegancka. Po przekrojeniu apetyczna jak żadna inna! Taka jest właśnie ta szarlotka. Pod nadzieniem jabłkowym skrywa w sobie warstwę dżemu truskawkowego, który nadaje ciastu bardzo ciekawy posmak. Brzmi zachęcająco? Nie ma na co czekać... ;).

 
Składniki: (na tortownice o średnicy 20 cm)
 
Ciasto półkruche:
120 zimnego masła
220 g mąki pszennej
1/2 jajka (resztę odstawić na bok, będzie potrzebne do wysmarowania ciasta)
50 g jogurtu naturalnego
100 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Nadzienie:
800 g jabłek
50 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
30 g masła
2 łyżki cukru (lub więcej)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Dodatkowo:
dżem truskawkowy
1 jabłko
1/2 jajka do wysmarowania ciasta (te pozostałe z ciasta półkruchego)
2 łyżki cukru trzcinowego
cukier puder do oprószenia szarlotki
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto półkruche: Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (można zostawić na całą noc). W międzyczasie przygotować nadzienie...
 
Nadzienie: Jabłka umyć, obrać ze skórki oraz wydrążyć z gniazd nasiennych. Pokroić w dosyć cienkie plastry, zalać je sokiem z cytryny, by nie ciemniały oraz wodą. Dodać masełko, cynamon i cukier. Dusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok. 10 minut). Po tym czasie w płynnym miodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie dodać mieszankę do jabłek i energicznie mieszać do zgęstnienia. Nadzienie odstawić do przestudzenia.
 
 
 
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej lub papieru do pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy), a następnie przenieść do tortownicy o średnicy ok. 20 cm wysmarowanej uprzednio masłem, wyłożonej papierem do pieczenia lub tak jak u mnie- folią aluminiową. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy (boki wykleić do samej góry).
 
Spód ciasta wysmarować grubą warstwą dżemu truskawkowego. Na dżem wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe. Pozostałe jedno jabłuszko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie w plastry. Plasterki ułożyć w koło na nadzieniu jabłkowym, kierując się od zewnątrz ku środkowi. Wystające po bokach ciasto złożyć do środka. Wysmarować je pozostałym po cieście półkruchym roztrzepanym jajku i posypać cukrem trzcinowym.
 
Szarlotkę piec w 180 st.C przez 40-50 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a ciasto się zezłoci. Po tym czasie pozostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Należy kontrolować czas pieczenia, gdyż każdy piekarnik piecze inaczej. Czas może się skrócić lub wydłużyć.
 
Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Polecam zajadać z gałką lodów ;). Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly